România, o țară de șomeri: topul localităților cu cea mai mare rată de șomaj din România
Am tot auzit în ultimul an că pandemia a lăsat foarte mulți oameni fără un loc de muncă. Acum, vedem și niște cifre clare asociate acestui trend îngrijorător.
În mod oficial, când vine vorba de șomeri, România stă foarte bine. Conform statisticilor publicate de Ministerul Muncii în decembrie 2020, doar 3,8% este rata de șomaj la nivel național. Din păcate, în afara orașelor mari, situația este una semnificativ mai dramatică.
Există multe localități unde șomajul trece de 20%. Într-un caz extrem, localitatea Catane din județul Dolj, șomajul a trecut de 40% la finele lunii decembrie, conform datelor agregate de Institutul Național de Statistică și confirmate de Ministerul Muncii, la solicitarea HotNews.
În nu mai puțin de 1045 de sate și orașe din România, rata șomajului este semnificativ mai mare decât media națională. În peste 180 de localități discutăm de un șomaj de peste 10%.
Datele referitoare la șomajul dintr-o țară, județ sau localitate sunt foarte importante, cu consecințe economice pe termen lung. Pe baza lor se iau decizii de politică economică la nivel guvernamental, dar și de protecție socială. În lista de mai jos, poți vedea un top 50 cu localitățile din România în care șomajul a atins un prag îngrijorător. Dintr-un punct de vedere, acestea sunt regiunile cele mai lovite de efectele economice ale pandemiei.
Defalcați pe proveniență, 99.031 şomeri provin din mediul urban şi 197.020 şomeri provin din mediul rural. În Capitală, șomajul este între 0,5% în sectorul 1 și 0,85% în sectorul 4.